Hyppää sisältöön
24.4.2019

Haastavan paikan tiivistäjä

Bomag BMP8500 on radio-ohjattava sorkkajyrä, joka tarjoaa pienessä paketissa vaihtoehdon maantiivistykseen paitsi tärylätkälle, myös suuremmalle jyräkalustolle.

Kun puhutaan pienten työmaiden tai ahtaiden paikkojen maantiivistyksestä, ajatuskuplaan nousee ensimmäisenä tärylätkä. Tuota monen montun pohjalla paukuttavaa klassikkokampetta valmistetaan eri painoluokissa ja usean tekijän toimesta, mutta periaatteessa toimintatapa on aina sama. Massaa ja iskuvoimaa yhdistelemällä saadaan aikaan tiivistysteho, joka vaihtelee luonnollisesti laitteen painon ja tyypin mukaan. Vekottimet ovat varsin yksinkertaisia, mutta niillä pärjää hyvin monenlaisissa tiivistystehtävissä ennen kuin siirrytään varsinaiseen jyräluokkaan.

Tärylätkien kanssa kohdataan kuitenkin tilanteita, jolloin käyttö ei ole kaikista optimaalisinta. Mitä painavampi laite on kyseessä, sitä todennäköisemmin siirto työmaalla joudutaan tekemään täry päällä ”ajamalla”, mikäli ulkopuolista nostoapua ei ole saatavilla. Täryllä liikkuminen ei onnistu, ainakaan kovin helposti, mikäli maaperä on pehmeää, kohtuullisen mutaista tai märkää. Jyrkät nousut ovat haasteellisia, ja jos halutaan siirtyä ilman tärytystä, täytyy käyttää joko nosto- tai vetovoimaa. 

SORKKAJYRÄ ON TOIMIVA VÄLIMUOTO

Yksi vaihtoehto löytyy radio-ohjattavasta sorkkajyrästä. Bomag BMP8500 on ollut markkinoilla jo vuodesta 2009 saakka, ja se on ominaisuuksillaan ottanut vahvasti paikkansa työmailla, joissa tärylätkän käyttö tuottaa haasteita. Se ei tarjoa aivan yhtä optimaalista tiivistys-painosuhdetta kuin esimerkiksi 750 kilon perinteinen lätkä, jolla päästään esimerkiksi 60 senttimetrin maksimitiivistyssyvyyteen. BMP8500 painaa 1 595 kiloa ja tiivistää 35 senttimetrin syvyyteen. Sen edut löytyvätkin paitsi radio-ohjattavuudesta, myös erityisesti sen etenemiskyvystä.

Kävimme katsomassa Bomag BMP8500:n työskentelyä Raitiotieallianssin työmaalla TAYS:in kupeessa. YIT:n työnjohtaja Jaakko Sinisalo kertoo, että Bomag-sorkkajyrä on ollut muutamia viikkoja tässä kohteessa vuokralla, ja se on täyttänyt ne vaatimukset, mitä sille on asetettukin.

”Tiivistäminen on tietenkin sen päätehtävä, mutta ominaisuuksista hyödyllisin on sen etenemiskyky. Tuollainen reilut 700 kiloa painava lätkä kyllä tiivistää syvemmälle, mutta ei se silloin tiivistä, jos sillä ei päästä liikkumaan”, Sinisalo kertoo. 

Tässä kohteessa tilat ovat sen verran ahtaita, että täysikokoinen jyrä ei mahdu liikkumaan. Toisaalta työmaan tasoerot ja kerrostettava materiaali ovat joissain kohdin sellaisia, että sorkkajyrä on osoittanut vahvuutensa verrattuna tärylätkään, jollainen työmaalta myös löytyy. 

HELPPO KÄYTTÄÄ, HYVIN KULKEE

Jaakko Sinisalo demoaa Bomagin toimintaa. Päävirta päälle, ohjain käteen ja kone käyntiin. Ohjaaminen sujuu kätevästi kahdella selkeällä vivulla ja muutamalla katkaisimella. Radio-ohjauksen yhtenä etuna on toki myös se, että jyrää voi käskyttää mistä kulmasta tahansa eikä ohjatessa tarvitse olla edes montun pohjalla koneen kanssa. Tämä tuo joissain tapauksessa myös turvallisuusetuja.

Jyrän molemmissa rummuissa on hammastukset, joista juontaa juurensa myös nimi sorkkajyrä. Laitteessa on myös Bomag Economizer -tiiveysmittari, joka antaa 11-asteikkoisella valorivillä tietoa jyrättävän kohdan tiiveydestä. Tällä vältetään ylitiivistäminen. BMP8500 on hydraulisesti runko-ohjattu ja sen kääntökulma on 32°, nousukulma puolestaan ilman täryä on 45% ja täry päällä 55%. Ja sujuvasti jyrä kampeaakin itsensä montussa tasolta toiselle eikä liikkumisessa ylipäätäänkään ole moittimissa. 

”Tälle jyrälle on ollut kyllä tilausta ja sitä tullaan käyttämään jatkossakin. Hyvä etenemiskyky ja kapeissa kaivannoissa työskentely tekevät siitä tarpeisiimme sopivan”, Sinisalo linjaa.

Teksti ja kuvat: Juha Pokki, Koneurakointi. Julkaistu Koneurakointi-lehdessä 3/2019.