Hyppää sisältöön
Purkumerkki Rotarent

Lokotrack Urban LT96

Purkumerkki murskaa betonin melutta

29.11.2019

Metso valmistaa, Rotarent vuokraa ja Purkumerkki murskaa

”Melu- ja pölyeristetty Lokotrack® Urban LT96™-leukamurskainlaitos pitäisi olla jokaisella betonia kierrättävällä yrityksellä," kommentoi Purkumerkki Oy:n toimitusjohtaja Mikko Mähönen.

Lokotrack LT96:n meluttomuus, yli 200 tonnin kapasiteetti, 17 litran kulutus ja betoniraudat tehokkaasti poistava magneetti ovat yhdistelmä, minkä vuoksi tämä laite pysyy jatkossa mukana kaikilla kierrätystyömaillamme.” Näin arvioi meluttoman ja pölyttömän murskauslaitoksen etuja iisalmelaisen purku-urakoitsija Purkumerkki Oy:n toimitusjohtaja Mikko Mähönen. Mielipide Rotarentin vuokraamasta LT96-laitteesta on selkeä jo kahden päivän työskentelyn jälkeen. ”Ei tässä murskauskauhojen perään tarvitse enää haikailla, kun pääsee Metson Lokotrackilla töihin. Pakkohan tällainen murska on hankkia laitekantaamme,” Mikko Mähönen tiivistää.

Vaativa aloitus Kajaanissa

Purkumerkin ensimmäinen työmaa melu- ja pölysuojatulla Lokotrackilla oli jo varsin vaativa. Kajaanin Romulla odotti puretusta koulurakennuksesta iso kierrätysbetonikasa, jossa oli poikkeuksellisen paljon harjaterästä ja myös paksumpia terästankoja sekä -laattoja. Taitavana konemiehenä Mikko Mähönen haravoi kauhan piikeillä jo irtonaista terästä pois ennen annostelua kumivuorattuun syöttösuppiloon. Tilttiä hyödyntäen syöte ohjautui tarkasti syöttimeen ja edelleen murskaimeen.

Lokotrackin C96-leualle purkubetoni on varsin helppoa materiaalia. Murskassa käytettiin 74 mm:n asetusta, jolloin lopputuotteeeksi syntyy puhdasta, sertifiointikelpoista 0-90 mm:n mursketta. Harjateräkset eivät holvanneet murskaa ja tehokas magneetti nappasi raudat tarkasti pois. Eroteltu teräs saatiin tällä työmaalla teräs kierrätetyksi kätevästi suoraan Kajaanin Romun viereisellä laitoksella. Puhdas betonimurske käytetään paikan päällä täyttömaana kierrätyskenttien laajentamiseen.

Hiljaista murskausta yli 200 tonnin kapasiteetilla

Tarkasti melukoteloitu leukamurskain pysäytti murskausmelun niin tehokkaasti, että työmaalla kuului korviin vain Lokotrackin ja kaivinkoneen dieselien hyrinä sekä harjaterästen kilahtelu kasaan pudotessaan. Samalla työmaalla tehty virallinen murskausmelun mittaus todisti meluttomuuden. Mittauksessa kuulosuojausta edellyttävä, 85 dB:n alue oli vain 3-5 metriä laitteen ympärillä.

Murskaimen koteloinnin ja katetun kuljettimen ansiosta betonin murskaus ei pölynnyt juuri lainkaan, joten laitteessa vakiona olevaa korkeapainesuihkutusta ei tarvinnut käyttää. ”Tässä vasta harjoitellaan laitteen käyttöä, ja olemme jo nyt päässeet yli 200 tonnin tuntikapasiteettiin ja 12 tunnin työpäivässä 3000 tonniin. Saa nähdä, mihin päästään ensi viikolla, kun päästään oikeasti töihin tutumman laitteen kanssa,” Mikko Mähönen tuumailee.

Vauhdilla isoksi purkualan toimijaksi

Purkumerkki on Iisalmessa vuonna 2015 perustettu urakointiyhtiö, jonka päätoimialana on erityisesti koulujen, kerrostalojen ja teollisuusrakennusten purku ja kierrätys. Toimialue ulottuu Helsingistä Rovaniemelle saakka. Yhtiö on kasvanut vahdilla joka vuosi yhdeksi alansa suurimmista toimijoista. Tällä hetkellä henkilövahvuus on 15 työntekijää.

Rotarent ja Purkumerkki

”Meidät tunnetaan alalla purkuainesten tarkasta kierrätyksestä, turvallisesta toimintavasta ja asianmukaisesta kalustosta. Olemme saaneet kierrätykseen hyvät kumppanit, jolloin voimme minimoida kaatopaikkajätteen määrän, Mikko Mähönen painottaa. ”Kaatopaikalle viety purkuaines maksaa jo helposti 10-20 euroa tonnilta, joten kierrätys kannattaa.”

Purkumerkki oli syksyn 2019 aikana viimeistelemässä omaa kierrätyskeskusta Iisalmessa. Siellä purkumateriaaleista pystytään erottelemaan betoni, puu, huopa, eristevilla, metallit ja sekajäte.