Hyppää sisältöön
Murskausta vuokrakalustolla

Sydänmaan luomutila

Murskausta vuokrakalustolla

11.10.2019

Murskausta vuokrakalustolla

Sydänmaan Luomutila rakentaa uutta karjasuoja- ja rehuvarastotilaa Savonlinnan Pihlajalahdessa sijaitsevalle sukutilalle. Rakennuspaikan louhitusta kalliosta murskataan kiveä noin 20 000 tonnia – kaikki tämä Rotarentiltä vuokratulla Metso -murskauskalustolla.

Yrittäjä Petri Temonen on moniosaaja – päätyönään miehen Timber Agency Finland Oy on tehnyt jo vuodesta 1997 metsäkoneurakointia pääasiassa ulkomailla. Tämän lisäksi Temoset pyörittävät luomukarjatalouteen ja peltoviljelyyn erikoistunutta Sydänmaan Luomutila –sukutilaa, jonka juuret juontavat aina 1700-luvulle saakka. Kun tilalle tuli tarve uudelle karjasuojalle, rehuvarastolle ja varastoalueelle, tarvittiin rakennuspaikalle järeämpää kalustoa töihin. ”Rakennuspaikalta on louhinnat saatu loppuun ja nyt murskataan noin 20 000 tonnia kiveä, jotta saadaan tarvittavat lisätilat ja alueet rakennuttua”, sanoo Petri Temonen.

Uusien tilojen rakennuspaikka haluttiin saada rakennusvalmiiksi vielä kesän aikana ja urakoitsijan löytyminen osoittautui haastavaksi. ”Murskapuolella on kiireisin sesonki päällä, eikä näin pieneen hommaan saanut urakoitsijoita lähtemään. Vaihtoehtoina oli siirtää urakka ensi vuodelle tai löytää joku muu ratkaisu. Aloimme suunnitella, että voisimme louhia ja murskata rakennuspaikan kivet, joita voisimme jatkohyödyntää tilalle itse. Piti vain keksiä keino, että miten?”

Rotarentiltä täydellinen murskauskalusto vuokralle

Ongelmaan löytyi ratkaisu Temosen kaverilta, jolla oli tietoa, että Rotarentiltä saisi vuokrata kaiken tarvittavan kaluston. ”Kaveri tunsi Rotator Oy:n kaivosliiketoiminnan johtajan Sami Laitilan, joka oli maininnut että heiltä löytyy vuokralle myös Metson Lokotrack murskauskalusto. Meillä oli ennestään kokemusta pelkästään maa- ja peltoalueiden sekä henkilöautojen vuokrauksesta, mutta tämä vaihtoehto tuntui heti oikealta. Tiesimme toki, että kaivinkoneita ja pyöräkuormaajia sekä seuloja vuokrataan, mutta yllätyksenä tuli että myös murskat ovat Rotarentin valikoimassa”.

Temonen otti yhteyttä Rotarentiin ja yhdessä suunniteltiin tarvittava konekokoonpano ja arvioitiin aikataulu urakalle. Nyt tilalle työskentelee vuokralla Metson Lokotrack LT106 leukamurskain, Lokotrack LT200HP kartiomurskain, Lokotrack ST 3.8 mobiiliseula ja Hitachi ZW250-6 pyöräkuormaaja. ”Jos säät suosivat, urakka kestää noin kuukauden. Pitkät sateet ja huono sää voivat kuitenkin pitkittää työntekoa, sillä teemme hienoja sepelilajikkeita, ja srt-mursketta, joten ainakaan sepelien sekaan ei saa mennä mitään ylimääräistä materiaalia. Yhdessä suunniteltu konepaketti on ollut meille juuri oikea ja koneet olivat pakasta vedettyjä – murskaa oli käytetty kahdeksan tuntia ja muitakaan koneita muutamaa kymmentä tuntia enempää ennen meille tuloa. Mahtava päästä töihin heti kunnon kalustolla”, kehuu Temonen.

Koneiden käyttö nopea oppia

Vaikka Temosella on kokemusta monenlaisista työkoneista, murskausta hän ei ollut aikaisemmin tehnyt. ”Ikinä ennen en ollut murskannut, viime vuonna tosin seurasin hyvin tiiviisti urakoitsijoiden toimintaa. Projektiin liittyen, kiviainesten ominaisuuksien ja materiaalien osalta on tullut perehdyttyä jo useita vuosia ja jonkin verran on muualla kiviaineskauppavirityksiä meneillään. Rotarentiltä ja Metsolta saatiin hyvä ohjeistus ja opastus laitteiden käytöstä ja nopeasti pääsimme kärryille työn saloista. Metson mies on ollut käymässä pariinkin kertaan ja näin on saatu arvokasta opastusta sekä keskusteltua huomatuista asioista. Ehkä jokin kehitysidea menee vielä eteenkinpäin. Myös Rotarentin huoltomies kävi ja on tulossa uudestaan, pitävät hyvää huolta koneista. Lisäksi tuotteiden valmistukseen liittyen olen myös saanut hyvää konsultaatiota parilta murskealan konkarilta, yksi alan osaaja kävi myös viikon verran meitä paikanpäällä opastamassa”.

Työ tehdään omin ja paikallisin voimin

”Projekti vedetään nyt läpi perhevoimin, sillä apuna minulla on kaksi poikaani, joiden kanssa yhdessä syötetään murskaa, murskataan ja liikutellaan materiaalit eteenpäin. Autokuljetuksista huolehtii pari paikallista autoilijaa, joten en tarvitse sitä murehtia. Mukava ja haastavakin urakka on ollut ja ilman vuokrakalustomahdollisuutta tämä olisi jäänyt tekemättä itse. Vuokrauksen kautta on helppo siis tutustua vaikka täysin uuteen toimialaan”, vinkkaa Temonen. Meillä itselläkin on tuossa lähellä huomattavan suuri luvilla oleva kallioalue, tiedä vaikka siellä jatketaan.

Urakka on jo hyvässä vauhdissa

”Laatu mitä saadaan ulos on hyvää ja koneet ovat toimineet erinomaisesti. Polttoainetalous näyttää kohtuulliselta ja ennakoidun mukaiselta, vaikka kyllä sitä silti menee, ei tälle mäelle ennen ole polttoainetta näin lyhyessä ajassa niin usein toimitettu. Myös urakan kustannusten kannalta vuokraus on hyvä vaihtoehto, sillä tiedämme jo nyt konevuokrauksesta koostuvan loppulaskun hinnan melko tarkalleen. Toki tonnikohtainen kustannus määräytyy vasta urakan valmistuttua. Järeällä kalustolla hoituu samalla muita loppuja rakennuspaikan valmistelutöitä, säästyy oma kone kalusto siltä osin. Suosittelen ehdottomasti muillekin tätä vaihtoehtoa kalustonhallintaan. Mainitsen vielä yleisellä tasolla, että en pidä kiviainesurakoitsijoiden hintoja korkeina, päinvastoin. Kannattavuudesta olisi syytä huolehtia, tämän lintuparven viserrys kustantaa selvää rahaa niin ostaessa kuin käyttäessä”, päättää Temonen.

Teksti ja kuvat: Taneli Jokela, julkaistu Kivirockissa 2/2019